Skip to content

Gezond en vitaal ouder worden met Ikigai

Er zijn een paar gebieden op aarde waar mensen gemiddeld een stuk ouder worden dan op de rest van de aarde, de zogeheten “Blue Zones”. Een voorbeeld van zo’n Blue Zone is het Japanse eiland Okinawa. Naast eetgewoonten en leefomgeving bleek het concept “Ikigai” een belangrijke rol te spelen in de gezondheid en vitaliteit van de inwoners van Okinawa. Ikigai refereert naar het hebben van een “doel” in het leven, oftewel een de reden dat je elke ochtend je bed uit komt. Ikigai is dus een relatief abstract concept waarbinnen je individuele passie, missie, roeping en beroep samenkomen.

Naast de Blue Zones wordt er in het Westen ook steeds meer gefocust op gelukkig en gezond ouder worden. De overlappende factoren van je doelen en karakter kunnen worden weergeven in een Venndiagram. De overlappende cirkels in het Venndiagram geven inzicht in waar je van houdt, waar je goed in bent, wat de wereld nodig heeft en waar je voor betaald wordt. De overlap tussen deze cirkels is waar je jouw Ikigai kan vinden. Het toepassen van jouw Ikigai op je leven kan pas als je weet wat het voor jou betekent en je jezelf goed kent. 

De voordelen van Ikigai zijn te vertalen in plezier hebben in het leven en betekenis geven aan het bestaan. Gecombineerd met een gezonde leefstijl en fijne leefomgeving is je Ikigai dus een belangrijke factor in gezond oud worden. Bij A plus Business bieden we een webinar over het vinden van jouw persoonlijke Ikigai aan. Hier leer je je eigen Venndiagram te visualiseren en hoe het combineren van jouw passie en talenten je werkplezier vergroten en daarnaast betekenis geven aan jouw bestaan. Wil je meer weten over Ikigai? Kijk dan onder het kopje Webinars!

DELEN: