Skip to content

Leer van de natuur en herstel de balans met jezelf met Eco Psychologie

Tegenwoordig is veel van onze communicatie gedigitaliseerd. Eén van de gevolgen van gedigitaliseerde communicatie is dat het vaak zorgt voor een slechte houding en weinig beweging.  Echter is ons lichaam eigenlijk hier niet voor gemaak. Naast de negatieve lichamelijke effecten van bijvoorbeeld een slechte houding, is overprikkeld raken een groeiend fenomeen. Dit wordt ook wel information overload genoemd. In deze blog willen we graag uitlichten hoe eco-psychologie een rol in het oplossen van dit probleem kan spelen. Ecopsychologie is een dimensie in de psychologie dat de verbinding tussen mens en natuur op psychologisch vlak onder andere door het stimuleren van beweging herstelt.

Het probleem van een verstedelijkte samenleving

Er is een groeiende kloof tussen de natuurlijke omgeving, waar de fysiologische kenmerken van het lichaam op gebaseerd zijn, en de verstedelijkte samenleving waarin we momenteel steeds meer wonen.  Er zijn sterke aanwijzingen dat dit een bijdragende oorzaak heeft aan de stress toestand van mensen binnen onze huidige samenleving .  Het hebben van stress is vaak een van de factoren waardoor mensen zich ziek voelen en ziek worden. Te veel stress veroorzaakt namelijk onder andere slaapproblemen, een onregelmatige hartslag en een verhoogde bloeddruk () . Door het effectief inzetten van eco-psychologie kunnen ziekten worden voorkomen. Verwacht wordt daarom dat het inzetten van deze vorm van eco-psychologie een dominante rol zal spelen in de preventieve geneeskunde. 

Met Eco Psychologie omarm je de natuur

Door de natuur weer te leren omarmen zorg je ervoor dat je creativiteit aangewakkerd wordt. Ook verlaagt dit het stressniveau en zorgt het voor veel voldoening aan het einde van de dag. Dit heeft allerlei positieve effecten op je dagelijkse prestaties en je levensvreugde. Vanuit Eco Psychologie wordt dus je mentale welzijn verbeterd. De reden hiervoor is dat fysieke beweging het mentale bewustzijn triggert. 

De onbekende voordelen van de natuur

In  een Japans onderzoek uitgevoerd in 2010 naar de effecten van beweging in bosrijke omgeving ten opzichte van de stad is naar voren gekomen dat bosrijke omgevingen zorgen voor een lagere bloeddruk en minder hersenactiviteit gerelateerd aan stress. Dit werd mede veroorzaakt doordat een natuurlijke omgeving een prikkelarme omgeving is. Het geeft mensen een gevoel van rust en meer connectie met de natuur. 

A plus Business is de ideale partner om eco psychologie te leren omarmen en uit te proberen. Onze locatie bevindt zich namelijk midden in de rustige en bosrijke omgeving van Ruinen.  Wil je meer informatie over onze eco psychologie module? Download dan hier onze leaflet of neem contact met ons op via het onderstaande contactformulier!

DELEN: